Med WordPress ind i Fediverse via ActivityPub

Jeg lægger ikke skjul på, at jeg har et nært forhold til Mastodon og Fediverset.

Okay: Jeg medgiver muligheden for at have koblet folk af i første linie. Det er ikke urimeligt – ikke alle har et indgående kendskab til ting, bare fordi jeg nørder rundt i dem.

Under alle omstændigheder er der nok en del, der har hørt om Mastodon. Den er – og det er nok ikke mere hemmeligt, end at man kan sige det højt – Twitters fætter. Pointen er microblogging – meget korte indlæg. Ofte kommentarer til artikler og andre medier. Der er andre tjenester end Mastodon, der kobler op til dette Fedivers – jeg har selv et godt øje til Calckey (april 2024: Nu Firefish), men den spiller ikke med app’en Tusky, som jeg bruger til Mastodon. Jeg har før skrevet om Tusky. Anyway: Det, der binder disse tjenester sammen, er protokollen ActivityPub. Og pointen ved hele Fediverse-terminologien er, at det er federated – at man kan være på forskellige servere og stadig have et fælles system, meget på linie med den måde, email fungerer på.

Men af samme årsag kan man koble forskellige ting ind i det. Det er ikke centraliseret ligesom eksempelvis Twitter. Og derfor har Matthias Pfefferle begået et ActivityPub-plugin til WordPress. Indtil for nylig var det et uafhængigt projekt, men er nu en del af WordPress under Automattic.

Når dette plugin er installeret, vil din WordPress-bruger fungere som en Fedivers-bruger, så når du skriver et nyt indlæg, vil ActivityPub, nå ja, publicere din aktivitet, og andre med en kompatibel konto vil kunne følge og kommentere på det, du udgiver. Det kobler altså direkte ind i det eksisterende system. Og så skal man ikke undervurdere sejheden af at være @dinbruger@ditdomæne.dk… så kan Twitter godt pakke sit Verified sammen.

Så herfra: Jeg fandt den på listen og installerede den:

Som det ses, så forslår den nogle ledsagende plugins.
De gør nogle forskellige ting, som man måske og måske ikke er interesseret i:

  • Friends plugin – med dette plugin kan man følge andre.
    Det er altså ikke associeret med dine egne udgivelser, men giver dig mulighed for at bruge din WordPress-installation som – socialt medie-center, er måske formuleringen?
  • Hum URL-forkorter – med dette plugin kan dine indlægs-links gøres kortere. Det kunne være, at backlog.dk/150-dr-distancen-fra-intentioner-om-aabenhed-til-en-virkelighed-af-indhegning/ blev til backlog.dk/b/k.
    Det ser også ud til, at det kan associeres med et andet domæne, så hvis jeg ejede bl.dk, kunne den også publicere til bl.dk/b/k. Det er ikke noget, jeg har eksperimenteret med, men funktionen er fiks nok. Jeg har jo selv en installation af YOURLS på 0pn.eu (jeg skrev et indlæg om YOURLS i 2017), men jeg bruger ikke specielt meget link-forkortere.
  • Advanced Webfinger og Nodeinfo plugin – disse plugins giver nogle ekstra meta-oplysninger om siden og indlæggene.

Jeg installerede kun de to sidste – jeg har ikke brug for Friends og Hum.
Til gengæld er den næste side vigtig – den siger noget om, hvordan indlæggene skal opsættes:

Jeg har altså valgt, at den skal bringe indlæggets titel, resumé og link. Man kan lade den bringe billeder også, men eftersom mine billeder altid relaterer til det, jeg gerne vil diskutere, så kan de blive lidt malplacerede til at repræsentere indlæggene. Så ingen billeder; og så ser jeg ikke nogen grund til at lade den publicere sider, jeg opretter, for de vil være med meta-oplysninger.

Tilføjelse et halvt minut senere:
Nå ja, og for lige at runde det helt af… så viste den sig korrekt på Mastodon:

2 kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *