Kampagne for RSS – the crssades

En nedslående nyhed for, nå ja, tilsyneladende mest mig, men altså også for åbne kommunikationsstandarder.

Jeg arbejder jo med beskæftigelsessystemet. Som så mange andre hyper-politiserede områder er der jo jo et nærmest fetishistisk forhold til at styre med data, hente data og levere data. Og i forlængelse af det er der en brutal mængde af bevægelige dele – webservices, der skal kunne hentes og leveres, validering på hvad der skal kunne lade sig gøre og ikke, og om tingene sker i en rigtige rækkefølge. Det er altså et fintfølende mekanisk sammensurium af dele, som et massivt urværk under konstant ombygning. Det skaber fejl og andre interessante overraskelser.

Dette skaber et stort behov for at sikre viden om, hvad der ikke spiller. Og disse oplysninger kan findes på siden Kendte fejl i IT og digitale værktøjer. Denne side kunne man jo så holde øje på, men det er jo lidt tyndt. Så derfor har det været en stor fornøjelse, at de har udstillet nyhedsfeeds! Simpelthen RSS-feeds, så man kunne blive opdateret, når noget er ude at drift. Men pludselig en dag… skete der så ingenting. Og der kom fejl på dem. Så jeg måtte skrive til Styrelsen:

[…] det lader til at være blevet flyttet eller fjernet.
Jeg abonnerer på feedet og plejer at få opdateringer på fejl med det samme, og det er ret fantastisk.
Har I genetableret det feed et andet sted, kommer I til at gøre det, eller hvordan?

Så langt, så godt. Jeg ved, at de er i gang med en opmærkningKampagne for RSS – the crssades af platformen. Men svaret er nedslående:

Desværre skal jeg meddele, at vi har afskaffet RSS feeds da vi for nylig opgraderet til en nyere version af CMS og vurderede, at servicen ikke er anvendt bredt.

Så det var en blindgyde. Jeg har naturligvis spurgt, om de vil introducere andre måder at blive opdateret på. Men jeg mener, at det er et fejltrin. RSS har været så fornuftig en standard så længe, og hvis de bygger det på et veletableret framework, får de nok funktionaliteten med uden de store sværdslag.

Nå ja, og så mener jeg grundlæggende, at det ikke har været brugt så meget, fordi man aktivt skulle lede efter det. Det er ikke ligefrem et festure, der er reklameret for.

I sin tid var RSS jo den måde, man fik alle nyheder på! Artikler blev udgivet, en orientering dukkede op i éns RSS-læser, og man kiggede, hvis det gav mening. Så blev de sociale medier kanalen, og så kom der et tykt klamt lag af henførbarhed, profilering og analyse af læserne, som man ikke har med RSS. Den er clean. Det ikke-profilerende alternativ er jo så sådan noget som email-opdateringer og -nyhedsbreve, men det tager jo en frygtelig tid at forberede, sammenlignet med bare at publicere ting med en RSS-komponent, og så pinger det ind med det samme.

Really Simple Syndication er det enkle og elegante svar på et spørgsmål, der nu til dags kun gives indviklede (og dyre) svar på. Det er utroligt, at det får lov i den grad at blive efterladt i fortiden. An elegant weapon for a more civilized age, som man siger i klassikerne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *