Datenstrom Yellow – et CMS fra minimum til maksimum

Jeg er faldet over noget interessant, og ærligt talt har jeg enten overset det tidligere eller ikke fået øje på, hvad det har af potentiale.

Jeg søger jo fra tid til anden på best flatfile CMS for at se, hvad der er fremme. Jeg kan jo godt lide at følge med, og jeg har tit lige brug for at lave noget hurtigt til et projekt. Denne gang var det faktisk fordi jeg havde brug for noget til at samle nogle links, der er praktiske i mit arbejde. Anyway, på en af listerne med anbefalinger falder jeg over Datenstrom Yellow.

Målgruppen sættes ved første øjekast med overskriften For people who make small websites . Ikke at den virker, som om den ikke kunne understøtte noget rimeligt omfattende – men den er i hvert fald klar til at levere noget meget brugbart meget hurtigt.

Behøver det tage mere end et minut?

Installationsvejledningen er til den spartanske side. Men altså… det er hvad der skal til. Der er en download-knap, hvilket med nogle systemer giver dig en bunke valgmuligheder, muligheder, tilpasninger… men her er det altså bare et link til en 369 KB zip-fil. Det er så vores CMS serveret. Pak den ud, upload indholdet til en server, og så er der en funktionel hjemmeside. Skuffende, jeg ved det, hvis din plan var, at det skulle blive nørdet. Men fat mod! Det kan det må at blive endnu.

Klar til start!

Alle de valgmuligheder. Hvad skal jeg gøre?

Jeg prøvede blog-muligheden, men den passede mig ikke helt med de tilgængelige temaer – så det blev i stedet HTMLy – mere om den senere.
Til gengæld har jeg så brugt Datenstrom Yellow til itfs.dk, som bruges som en hurtig referenceside.

Vi har altså:

– og efter login:

Når jeg beder om at redigere siden, rammer jeg… en masse Markdown:

Så det er jo, som det skal være. Dette her er helt almindelig Markdown.
Mere om filer og systemet længere nede.

Der er en lille sektion med indstillinger. Det er de følgende sider:

… så jo altså ikke så omfattende, men nogle rimeligt grundlæggende ting.

Backstage action

Så altså, nu har vi vendt, hvad man kan klikke på. Men det er ikke hele fortællingen.
Hvis man kaster et blik på mapper og filer (fra How to change the content – Datenstrom):

Som det ses, er indholdet i mapper. Så når man skal lave en ny sektion, skal man oprette en ny mappe og indsætte en ny page.md-side, og det er nummereringen, der afgør rækkefølgen.
På itfs.dk bliver det således:

Så man skal jo have adgang til serveren, hvis man skal tilføje nye områder – men når det er gjort, kan man redigere teksten i de enkelte sider. Blog-funktionen virker grundlæggende på samme måde, så man tilføjer enkeltsider til en blog-sektion – uden at behøve server-adgangen.

Ansigtsløft

Datenstrom Yellow kommer med et nydeligt standardtema Stockholm, som dog ikke helt egner sig til mine udfordrede øjne –  en spinkel, lidt bleg skrifttype, som mine øjne ikke er indstillet på at se.

Så projektet stiller flere temaer til rådighed: Berlin, Copenhagen, Karlskrona, Paris og Wittstock. De er ikke voldsomt sprælske, men meget stilrene. Jeg bruger den mere skarpt definerede Copenhagen til itfs.dk. De er nemme at installere – hvis de kopieres ind i system/extensions, kommet de til rådighed, og så sættes det valgte tema i en yellow-system.ini, som ligger i samme mappe.

Med de ord: En anbefaling

Jeg finder Datenstrom Yellow rigtigt godt til det, projektet selv lægger op til: Små sider. Jeg havde jo et ret specifikt formål med min brug af den, og det lever den rigtigt godt op til. Det er imponerende, hvad systemet kan levere på en miniaturisk brøkdel af hvad en WordPress-installation kræver, og jo så uden at kræve en database.

Jeg er sikker på, at man med lidt nysgerrighed og vilje kunne tilpasse dette her skelet til noget ret fantastisk. Den rammer et rigtigt godt krydsfelt imellem at kunne få noget op at køre på bogstaveligt talt sekunder, og så at agere platform for noget væsentligt mere avanceret.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *