Om software og flyvende hollændere: Abiword

Jeg fik et job med Abiword en række år tilbage. Et eller andet sted i mine digitale gemmer har jeg den ansøgning, der fik mig ansat i Odense Kommune for mange år siden.
Jeg elskede Abiword. Et skriveprogram, som dækkede alle grundlæggende funktioner og uden så meget gøgl. En del af de nyere tekstbehandlingsprogrammer er ligesom disse her schweizerknive, hvor man har tilføjet så mange gadgets, at de ikke er reelt praktisk anvendelige.

Så hvor er det nu? Tja, det kommer an på, hvor man stiller spørgsmålet.

Det er efterhånden nogle år siden, at man ikke længere havde ressourcer til at udgive en Windows-version. Der var arbejde på en Mac-version. Men som man kan se på den… lad os sige: retro-designede… hjemmeside, så er den nu til dags en udgivelse til Linux og familien.
Jeg er jo på mine private PC’er (pånær min spil-computer, som jeg kom til at installere Windows 11 på) en Linux-bruger. Jeg kan trække programmet ind uden de store sværdslag. Og så er vi tilbage!

Skærmbillede af Abiword med de første afsnit af denne artikel

Abiword har ikke haft særligt mange udgivelser de seneste år. Den sidste udgivelse var i 2021. For Windows-brugerne er det i bedste fald et fjernt minde om et praktisk værktøj for længe siden.

Men det er en flyvende hollænder. Det dukker op, pludseligt, findes, lever et sted, hvor få får øje på det. Og så er det ligesom… fint. Jeg afleverede adskillige universitetsopgaver skrevet i Abiword. Og kigger jeg på funktionerne, så kommer jeg altså lidt til kort på, hvad der mangler:

Det opfører sig lidt anderledes end de andre programmer til formålet. Hvis man har brugt MS-Office, LibreOffice, OpenOffice, OnlyOffice eller hvad man nu ellers har i arsenalet, så opfører denne her sig lidt anderledes, end man er vant til. Men det kan faktisk løfte opgaven.
Jeg husker, at jeg brugte lidt tid på at få grundskabelonen til at blive, som jeg gerne ville have – den har voldsomt brede margener som standard, og så ville jeg have nogle lidt andre skrifttyper, og sådan noget. Men det er jo bare ting, man skal gøre for at få tingene til at blive, så man kan få det rigtigt.

Et par ord om historien, for- og fremtid. Abiword blev på et tidspunkt lagt ind i Gnome-projektet som noget, der skulle blive Gnome Office – i selskab med Gnumeric, som er regnearkets pendant til Abiword. Jeg brugte også den lidt, men altså – selv om jeg bruger en del regneark i mit arbejdsliv, så er det begrænset, hvor meget jeg bruger det i mit private liv. Gnumeric har hyppigere udgivelser, men jo altså stadig kun i Gnome-verset og ikke på de markedsførte platforme.
Til gengæld: Kigger man på Abiword på Gnomes Gitlab, så ser man rimeligt friske commits. Ting, der er tagget med GTK4, hvor Abiword nu er bygget på GTK3. Jeg ser Flatpak-bygning.

Så jeg kan se, at der er liv i underskoven. Abiword er ikke klar til at finde en plads på hylden endnu.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *