DR – distancen fra intentioner om åbenhed til en virkelighed af indhegning

Jeg blev gjort opmærksom på DR-opslaget DR Lyd skal være hovedindgang til DR’s podcasts.

Det kan tolkes på flere måder – men essensen er, at DR ikke ønsker at leve på de store indhegnede platforme. En bekymring er så, at de skyder over/under/forbi målet og vil lukke deres RSS-feeds for at føre trafikken til DR Lyd.

Jeg er ikke selv en stor DR-podcast-forbruger – jeg følger Brinkmanns Briks og Ubegribeligt med Huxi Bach – men jeg mener virkelig helt grundlæggende, at RSS er medicinen imod det problematiske i de platforme. Og hvis de platforme indlæser det materiale og bringer folk til DRs gode, fælles, licensbetalte ting, så er det trods alt én ting, de gør i folkets tjeneste.


Så jeg har skrevet til DR:

I forlængelse af annonceringen på https://www.dr.dk/om-dr/nyheder/dr-lyd-skal-vaere-hovedindgang-til-drs-podcasts – jeg lytter til Brinkmanns Briks på DR med et RSS-feed i podcast-app’en AntennaPod.
Jeg har kun respekt for, at DR ikke nødvendigvis ønsker at udstille sit produkt på de lukkede platforme – men jeg ønsker netop at kunne bruge denne variant for at få tingene direkte fra DR – og andre programmer direkte fra kilden.
Skal det forstås sådan, at I påtænker at udfase RSS-feeds?
For de er netop på vej tilbage, fordi brugere ønsker at SLIPPE for at leve vores medieliv på store, lukkede platforme. Det er en elegant løsning på mediedistribution.
Jeg finder det meningsløst at installere endnu en app for at kunne tilgå ting, som jeg allerede har betalt for at alle skal kunne have adgang til.

Med venlig hilsen en af kongerigets største DR-fortalere,
Morten


2 tilføjelser 21. maj 2023:
Først: Det ser ud til, at særligt Podimo har følt sig ramt af på længere sigt ikke at kunne inkludere DRs ting i deres katalog. Se DR dropper private selskaber og vil sende sine podcast på DR Lyd: Podimo kalder det unfair (Berlingske Tidende 4. maj 2023) for en sammenfatning.
Dernæst: Politiken har framet det en anelse anderledes i sin artikel fra samme dag DR fjerner populær podcast hos konkurrenter: »Det er den vej, det kommer til at gå« (Politiken 4. maj 2023). Det er en interessant vinkling – hvis man har en public service-kanal, og éns ene erklærede mål er at få tingene ud til kongerigets borgere, giver det så mening at tale om konkurrenter?

2 kommentarer

 1. Jeg modtog en bevarelse fra DR, som bekræftede bekymringen:

  Tak for din mail.
  Jeg må desværre sige, at RSS feeds også bliver begrænset på samme vis som tredjepartsplatforme.

  Venlig hilsen
  ****
  DR Brugerkontakt

 2. DR skriver: “Baggrunden er de seneste års ændrede lyttervaner og udviklingen i medielandskabet, som blandt andet betyder, at andre platforme i dag tilsammen står for to ud af tre af alle afspilninger af DR’s podcasts.”

  Hvad er problemet i det? Det er fint at give indholdet et hjem på egen platform, men det vigtigste må vel være at få indholdet ud til lytterne. Jeg er bange for, DR skyder sig selv i foden her.

  At lukke for RSS er da helt i hegnet. 🤦‍♂️

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *