Der er signal: podcast-afspilleren AntennaPod

Jeg er blevet fast kunde på AntennaPod. Jeg har lyttet til podcasts i mange år, og det tog for alvor fart, da jeg indenfor kort tid både blev hundeejer og far – og nogen skulle gås tur med. Hunden er ikke længere, drengen bliver snart 15 og jeg er en del apps længere fremme.

I early days downloadede jeg dem jo. Det gjorde man. I en del år brugte jeg Newsbeuter, et terminalbaseret RSS-program, men som også havde en (af de fleste uopdaget) funktion til at downloade de vedlagte mediefiler i et RSS-feed… Og det er definitionen af en podcast. Så lagde jeg dem over på min mp3-afspiller! Sådan nogle havde man. Jeg havde nogle stykker – af meget svingende kvalitet og anvendelighed, og dette var umiddelbart ikke relateret med anskaffelsesprisen. Og så på et tidspunkt en telefon, der kunne afspille mp3-filer. Smartphone? Ikke helt endnu… men ret kvik.

Men vi nåede til smartphones. Min første var en lillebitte Samsung-ting, hvis evne mest af alt var at crashe – men man kunne installere ting. Deriblandt en podcatcher, selv om jeg til at starte med stadig downloadede filerne.

Jeg har så brugt mange år med Doggcatcher – den var i mange år det, der kunne opdatere feeds og hente, afspille og fjerne episoder igen. Og det var det nødvendige. Lidt arbejde i at sætte det hele op til at begynde med, men så kørte det.

Men jeg har jo ønsket mig noget mere open source-y. Nok er jeg pragmatisk omkring Android (fra jordens største megacorp), og det bør jeg nok også skrive nogle tanker ned om – men jeg har under alle omstændigheder den forkærlighed. Og jeg har prøvet mig frem og fandt ikke det, jeg skulle bruge. Jeg prøvede faktisk AntennaPod engang og syntes ikke, at den nåede i mål. Men det synes jeg, at den gør nu!

Nå, nok blablabla. Nu til appen. Lad mig starte ved det ved den, jeg ikke kan lide, nemlig… Det første, man ser.

Måske giver dette her mening for nogen, men for min samling af feeds er Home-skærmen rimeligt håbløs. Det er ikke mindst, fordi jeg har en del lydbøger som kapitler – jeg er jo i gang med at forny mit bekendtskab med gamle Podiobooks. Random episode? Eh. Nej tak. Derfor har jeg i stedet sat den til at vise mine podcast-feeds, og det gør jo temmelig meget for overblikket:

Som man kan se, kommer der et tal i øverste højre hjørne på den enkelte, hvis der er landet noget nyt. Afspilning foregår på oversigten eller på en fuldskærmsvisning til i bil, for eksempel:

Jeg har som sagt den seneste tid været i gang med at genopleve nogle gamle serie-lydbøger fra den hedengange Podiobooks. Og jeg skal indrømme, at jeg har været overordentligt imponeret over kataloget, man kan fremsøge i denne her app. Det viser sig, at den søger i nogle ret omfattende databaser – Podcast Index, Apple Podcasts og Fyyd. Det er virkelig sjældent, at jeg er faldet over noget andetsteds på nettet, den ikke kan fremsøge uden videre. Man kan naturligvis også tilføje RSS manuelt – og også en lokal mappe, hvilket også er fikst:

Den har et sjovt statistikmodul. Nødvendigheden af det kan måske diskuteres, men det er lidt sjovt:

De enkelte indstillinger vil jeg ikke sige så meget om – jeg lægger billeder længere nede – men der er en enkelt ting, jeg fandt interessant: Muligheden for synkronisering af podcasts med feeds og afspilningsstatus, så man får en af de store fordele ved at kunne køre en app synkroniseret på flere enheder:

Til slut de ret omfattende indstillinger. En præcis tilpasning af hvad man gerne vil have et ret vigtig for sådan en app. Skal den opdatere automatisk? Skal den downloade nye ting automatisk? Skal den downloade, men kun når du er på et WiFi? Eller vil du i virkeligheden hellere streame end downloade? Hvordan skal den opføre sig, når der er en anden lyd-event på enheden? Det her er en app, der giver dig en del frihed til at vælge. Bemærk det sidste billede, som er indstillinger for det enkelte feed – så man kan sætte standardindstillinger i appen, og så fintune det enkelte feed bagefter, hvis særlig tilpasning giver mening.

Man kan læse mere om AntennaPod på Antennapod.org, og den kan installeres fra Play Store og F-droid. Versionerne ser ud til at følges ad.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *