Shaarli – links på egen plads

Jeg har jo gennem mange år haft serverplads hos Gigahost. Her har jeg lidt af hvert, deriblandt denne side.

I mange år har jeg brugt Shaarli til bogmærker. Den er et værktøj til at holde styr på sine bogmærker, som man installerer på sin server, og som tilbyder forskellige fikse funktioner.
En af de ting, jeg sætter meget pris på, er at den ikke kræver så meget af serveren. Den skal sådan set bare have PHP, så gemmer den databasen i en fil, og så kører det derfra. Det er fikst.

Som det ses, kan man både tilføje offentlige og private links, og Shaarli vil forsøge at få sidens titel og beskrivelse med. Man kan også selv tilføje en beskrivelse, hvis man skal bruge noter til siden.
Endelig kan man tilføje tags. Begynder man at taste et kendt tag, vil det poppe op som et forslag, og ellers vil det bare blive tilføjet til bogmærket, og så vil det tag være til rådighed, når man igen tilføjer et nyt link.

Som det ses i det første billede, er der mulighed for bulk-oprettelse – for eksempel hvis man har fået en række artikler til et projekt – eller en kursusliste. Ved bulk-oprettelse kommer det ind sådan:

Man sætter altså de links ind med en linje hver, og så kommer der et vindue med alle tre, hvor man kan redigere inden man gemmer eller bare gemme alle tre. Der sættes det tag på, som blev påført i første vindue.

Listen vises nu sådan:

Bemærk i øverste højre hjørne, at jeg har gemt en del som private links og en del som offentlige.
Går man ind på siden, vil man altså se alle de offentlige, og det er kun, når jeg er logget ind, at de private til være synlige.

Udover links kan man faktisk også gemme som note. I det første billede til tilføjelse danner Shaarli en note. Så fremgår det sådan her – med Markdown-formattering:

Det er ikke lige en måde, jeg selv bruger redskabet, men jeg kan se, at man ville kunne bruge det til spændende ting, når man samtidig kan tagge de noter.

Og det med tagging er ret fikst. Nu har jeg gemt de 3 kurser og tagget dem sådan, så jeg kan gemme linket https://link.0b.dk/?searchtags=HK-Kursus til at finde kurser frem med. Jeg tagger også artikler, som jeg er interesseret i at læse senere, med tagget “Readable”. Så her kan man finde https://link.0b.dk/?searchtags=Readable.

Men Shaarli producerer også et RSS-feed. Så man kan for siden https://link.0b.dk abonnere på den med https://link.0b.dk/feed/rss. Hvis man bruger noterne fra før, har man faktisk en blog. Og man kan kombinere det med søgning på tags. Og derfor kan jeg bruge feedet https://link.0b.dk/feed/rss?searchtags=readable til at lave et RSS-feed med interessante artikler – som jeg så derefter bruger en RSS-læser i WordPress til at vise på Aktuelt interessant fra internettet.

En ting, jeg har haft megen glæde af, er at Shaarli har nogle Android apps til at bruge den. Jeg bruger Shaarlier – andre har sagt gode ting om Stakali – Shaarlier kan ikke så meget i sig selv, men den lader mig sende en side til min Shaarli-installation. Så ender det sådan her:

Så selv om jeg kun bruger et mindre udsnit af hvad Shaarli kan, så har jeg meget glæde af den.
Det næste er selvfølgelig så, at de ikke faktisk gemmer de sider, det linker til – Internettet bliver stadig mindre permanent – men hvis siderne bliver, hvor de er, så er Shaarli et stærkt værktøj.

Ønsker man derimod at gemme en kopi af dem, så er vi ovre i noget helt andet – så måske skal jeg sige nogle ting om Wallabag en dag…

En kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *