Webhosting til eget brug

Jeg nævner nogle gange her spændende ting, som man selv kan køre på en server. Men hvis man ikke har nogen erfaring med det, så virker det temmelig eksotisk og en anelse afskrækkende at skulle vælge og ikke mindst investere i det.

Min påstand er, at rigtigt mange mennesker vil kunne komme ind i det – og have glæde af det.

Så derfor vil jeg sige noget om, hvad en hosting-pakke kan indeholde, og hvad man kan få ud af den. Det er ikke helt det samme niveau af selv-hosting som at have sin egen server i et skab under trappen – men det betyder, at dataene ligger i Danmark, de bliver ikke bare lige lukket ned, hvis en stor tech-virksomhed imploderer, og man kan flytte det over til en anden udbyder, hvis de er uduelige eller uordentlige. Det er en frihed, der er noget værd.

To bud til budgettet

Jeg kommer til at nævne to produkter – hosting hos Gigahost og hos NordicWay. Det er ikke, fordi jeg har noget med dem at gøre, og mere detaljeret kommer jeg heller ikke til at beskrive dem. De er bare to eksempler på samme grundprincip,
Gigahost koster 29 kroner om måneden, og det gør NordicWay også – sidstnævnte dog med den forskel, at det koster 9,50 om måneden det første år. Så det er det betalelige eksperiment.

Tingene kan selvfølgelig gøres enormt meget mere omfattende end som så. Det, vi taler om her, er ikke noget, der kunne drive Netflix.com eller Gmail.com. Men vi er ikke på industriel brug her – det er den personlige hosting. Internet-pendanten til den personlige computer. Det er bare til dig, til din husstand eller din forening.

Så hvad kan en grundpakke?

Vi skal igennem følgende:

  • Domæne (og subdomæner)
  • Plads
  • Sikker forbindelse (HTTPS)
  • Email
  • SQL-Databaser

Vi er her på siden backlog.dk. Det vil altså sige, at jeg har registreret domænet backlog.dk, så man kan finde mig; og så får jeg lejet mig ind på plads til at lægge filer på. Det er muligt at registrere flere somæner sammesteds – jeg har en personlig side på mj-j.eu, denne side på Backlog.dk, min samling af citater på Sagt.dk – de ligger alle hos den samme udbyder. Man skal altså ikke ind og leje sig ind hos en ny, hvis man skal lave en anden side.
Selve domænet koster penge at have (omend det er almindeligt, at et domæne er inkluderet i en opstartspris). Det koster 99 kroner om året at have et .dk-domæne – man kan forny et år ad gangen, eller man kan betale for flere. For mine .eu-domæner giver jeg 69 kroner om året, og jeg har et .it-domæne til 89 kroner om året. Registreringerne udløber; så holder du op med at betale, så holder det op med at være aktivt. Det vil sige: Hvis jeg ikke betalte for at have backlog.dk, så ville mine filer stadig ligge på serveren – men internettet ville ikke længere pege på filerne, når man indtastede backlog.dk.
Jeg bruger Gigahosts domæne-checker, hvis jeg vil se, om et domæne er ledigt. Den vil minde mig om, at morten.dk ikke er ledigt, men jeg kan få morten.academy, hvis jeg vil begynde at give masterclasses… og er villig til at betale 329 kroner om året for at have det.
Domænerne indeholder også subdomæner. Det betyder, at hvis jeg ejer 0b.dk (og det gør jeg), så kan jeg også oprette underdomænet link.0b.dk (og det gjorde jeg) – det er det sted, jeg gemmer links, jeg gerne vil kunne finde igen. Det betyder også, at Benny udover henningsen.dk kan oprette porsche.henningsen.dk, så han kan skrive om sine bilfantasier på en separat side.

Login-instrukserne er lidt forskellige fra de forskellige udbydere, men hovedpointen er, at man på en server logger ind og finder – en mappe. Tom og klar til at tage imod dine filer.
Man bruger typisk et FTP-program til at uploade filer med. Jeg plejer at bruge Filezilla (skærmbillede), som findes til adskillige platforme.
Før i tiden var det almindeligt at man skulle lave hjemmesider med HTML-kode og en masse håndværk. Nu er det mere almindeligt, at man lægger nogle filer ind, så man ligesom får en platform, så det er lidt nemmere at lave noget. Mere om det i Hvad kan jeg med det-afsnittet.

Man kan få sat sin side op med et sikkerhedscertifikat, så man får en sikret forbindelse (HTTPS). Det betyder, at man for en personlig side har mere privatlivssikret, krypteret forbindelse, og det er jo også det, der holder dine oplysninger sikrede fra netbanken. Det var tidligere ret dyrt at få oprettet, men nu kan udbyderne oprette et gratis krypteringscertifikat – så det er for forbrugeren nu bare en funktion, man kan slå til. Ingen grund ti lat lade være.

Derudover følger email med som standard – email, der ligger hos din udbyder!
Så det ligger ikke på en amerikansk server, og det ligger ikke hos en stor teknologivirksomhed, der er i gang med at reklame-profilere dig eller træne AI-sprogmodeller på dine kærestebreve.
Og hvad betyder det praktisk? Det betyder, at hvis man ejer domænet henningsen.dk, kan man oprette emails på det, så Anne og Benny kan få anne@henningsen.dk og anne@henningsen.dk.
Her fra Gigahost, når jeg nu ejer juhl-johansen.eu:

Til at overskue at oprette og arbejde med. Det tillader i øvrigt også, at man kan lave emailadresser til videresendelse – så hvis Benny har benny@henningsen.dk, så kan han så også oprette porschefan@henningsen.dk og få den til at aflevere de emails i benny@henningsen.dk-postkassen; og så kan familien oprette familien@henningsen.dk, hvor en email dertil videresendes til både benny@henningsen.dk og anne@henningsen.dk. Praktisk, hvis man for eksempel tilmelder sig hos elselskabet, så de begge får nyhederne.

Ja, men hvad kan jeg med det?

Som sagt er det almindeligt nu til dags, at man bruger en eller anden platform til at køre sin hjemmeside fra. Man kan selvølgelig lægge enkeltfller op, som for eksempel denne her, som jeg bruger, når folk siger noget dumt. Men man kan få meget gavn ud af at arbejde med systemer.

Her følger et par eksempler.

WordPress
På denne side har jeg installeret WordPress, som er meget brugt til hjemmesider og blogs. Det ligner på mange måder at skrive i et tekstbehandlingsprogram. Den kræver en SQL-database, som jeg nævnte i indledningen. Det er en server, der er bedre til at håndtere strukrurerede data end en almindelig webserver. Hos de to udbydere kan man få så mange databaser, som man har brug for – hos andre er der et begrænset antal. Det er ikke noget, man behøver at vide så meget om – de kan oprettes i udbyderens kontrolpanel; man får en adresse og login til den, og så skal man bare pege på den, når man installerer noget, der kræver en database.
Tilbage til WordPress – min udsigt i skrivende stund er sådan her:

Man installerer altså et system, der så ligger på éns hjemmesideplads og gør det nemmere at skrive indlæg. Det fylder lidt – men det gør det hele nemmere at gå til.
Der er en række forskellige temaer, så man kan have en side, der passer til éns stil. Det er præcis samme platform, jeg har backlog.dk og juhl-johansen.eu på – men de fremtræder jo så meget forskelligt. Det er også platformen for Whitehouse.gov, så det er ikke bare et hobbyprojekt.

Shaarli
Jeg nævnte link.0b.dk ovenfor – og den kører Shaarli, som jeg tidligere har skrevet om.
Den er et systen til at holde styr på sine bogmærker med mange ekstra tricks, og der er apps til at sende hjemmesider til Shaarli. Praktisk og nemt.

YOURLS
Jeg elsker YOURLS. De fleste kender nok link-forkortere som bit.ly – men de er jo så endnu en tjeneste, man sender sine data igennem. Men YOURLS kan man sætte sin egen op. Det kan give mening for en forening, for eksempel – hvis man har odensepistolskydeklub.dk, og man har et tilmeldingslink, der hedder www.odensepistolskydeklub.dk/medlem/tilmelding/opret, så kan det måske være fedt i stedet at have osps.dk/tilmeld på sit reklamemateriale, så er det en løsning.
man kan også bruge det privat. For en virksomhed vil det også være bere kommunikation at have kortere links til kampagner, for eksempel.
Igen, jeg bruger det privat, men det er ret fint. Jeg har det installeret på 0pn.eu – med et kort domæne kan man lave rigtigt korte links.

Files Gallery
Files Gallery er et lille system til at have fillister eller at lave billedgallerier.
Jeg har tidligere skrevet et indlæg om, hvor overraskende praktisk et mulitværktøj det er.

Nextcloud
Nextcloud er lidt af hvert – i sin grundform er det et filsystem at sammenligne med eksempelvis Dropbox. Det giver også mulighed for at have kontaktpersoner, kalender og andre datakilder, man kan indlæse på sin telefon, for eksempel. Der er også Nextcloud Talk, som er et Teams-agtigt værktøj.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *