Jeg skriver jo altid lidt (men er også altid 300 sider fra en roman, fordi det er en fritidsbeskæftigelse for mig, der aldrig når længere end læsrevne ideer). Jeg flirter med purisme af den art, som kunne få mig til at skrive alt i Focuswriter – alt i et program, der dybest set bare er en blank flade at skrive tekst på.
Jeg erkender samtidig, at det nok ville kræve erfaring, arbejdsdisciplin og planlægning, hvoraf jeg indtil videre har nul ud af tre. Men – jeg kender heller ikke mange håndværkere, der påtænker at lave alt med ét enkelt værktøj (og i så fald vil det blive karakteriseret som et koket hobbyprojekt med intentionelle benspænd). Så derfor giver det mening at bruge noget lidt mere smart og hjælpe lidt med at få afdækket de blinde vinkler. Derfor vil jeg gerne tale om forfatterværktøjet Bibisco.
Det føles mere som et værksted end et værktøj. Det beskrives på siden også som et toolkit. Der er en sektion til at beskrive de enkelte personer, en til at beskrive locations, et tidslinie -værktøj, funktioner til at beskrive relationer imellem personerne og en masse note-funktioner overalt. Der er desuden en indbygget ganske avanceret guide, når man eksempelvis opretter en ny person, så man lægger detaljer ind i den person fra starten eller efterhånden, og man kan markere alle de ovenstående ting som in progress eller klar.
Der er en fin lille introduktion til tilgangen her – overvej at droppe den lidt overvældende baggrundsmusik, men videoen er ellers fin:
Der er en officiel Bibisco-tutorial på tre kvarter(!), hvor den i øvrigt meget karismatiske værktøjsmager Andrea Feccomandi beskriver, hvordan det hele bygges om omkring et projekt, alt udenom, kapitler, scener og så videre. Og det er faktisk med til at gøre det ekstra interessant – der er en blog på bibisco.com, som er mindre hyppig, men han har også en blog på Medium, hvor han beskriver emner som at få dybde i personlighederne, første kontra tredje persons perspektiv, den upålidelige fortæller, tidsrejser som narrativ og meget andet. Der er meget materiale, og det virker teknisk meget interessant – i sidstnævnte eksempel med tidsrejse taler han om ‘closing narrative gaps’, for eksempel.
Licensen er interessant. Der er en Community-udgave og en Supporters-udgsve. Der er lidt flere funktioner i sidstnævnte, men de er aktiveret i Community-versionen 30 dage efter at man tager den i brug, så man kan få smagsprøven. Man bestemmer selv prisen på Supporters-udgaven, men den starter ved €28 med en anbefalet betaling på €33 – i skrivende stund 208/245 kroner – og jo altså ikke et dødsstød, medmindre man lever på det helt stramme budget.
Programmet findes til Windows, Mac og Linux. Man udleverer sin/en emailadresse ved registrering. Programmet er udgivet under GPLv3. Den seneste version er fra juni 2022, men der kommer en udgivelse eller to om året gennem en længere årrække, så det er et aktivt produkt.
Først udgivet på UforA.dk. 5. februar 2023.