Jeg er entusiastisk bruger af Foldersync – mere specifikt i form af Foldersync Pro til Android.
Den findes også til Linux, Window og Mac, men jeg har glæde af Android-versionen.
Det er ikke nogen hemmelighed, at mit primære digitale værktøj og legetøj er min mobilenhed. Det er her, jeg modtager ting, skriver ting, gemmer ting og så videre. Det betyder jo også, at det er heri, jeg har en masse data. Samtidig er mit udgangspunkt, at jeg uden væsentlige tab af ting, der betyder noget, skal kunne miste min telefon og skifte over til en ny.
Min dedikerede backup-mappe rummer backups af Signal, SMS og opkald (som jeg tager med ligeledes anbefalelsesværdige SMS Backup & Restore Pro) RSS-link-liste (OPML), kalender-backup (jeg har det på en CalDAV-server, men backup er stadig fint).
Så derfor FolderSync. Der er et clou i navnet – den synkroniserer min backup-mappe, min ebog-mappe (downloads fra Standard Ebooks) og min dagbog-mappe fra Diary. Her hovedskærmen og oversigten:
Altså, den gør jo ikke noget meget magisk – men den gør det nu en gang rigtigt godt.
Opstart og opsætning
Man opretter først en konto (Account), som så er en server. Det kan være ganske mange typer – både være en tjeneste som Dropbox, Onedrive, pCloud, Google Drive eller lignende, eller det kan være webhosting som Nextcloud eller en S3-konto. Se tilslutningsmulighederne her:
Så man må jo medgive en vis fleksibilitet. Jeg backer blandt andet op til den samme hostingtjeneste, som denne side ligger hos.
Bemærk, at man kan koble til flere forskellige ting. Man kunne ønske sig at synkronisere nogle ting til det ene og andre til det andet – måske vil man gerne have sine konfigurationsfiler backet op det ene sted og dokumenter det andet, måske vil man gerne dele billeder med andre og synkroniserer derfor sine fotos ind i en gallerimappe et sted. Der er mange muligheder.
Anyway, efter at man har koblet op til en eller flere servere, så taler man om mappe-sæt (Folder pairs). Det er kobling af mapper lokalt til mapper på de servere, man har sat op. Og her kan det også tænkes, at kadence ikke er ens – jeg har for eksempel ikke behov for at skubbe en backup af min ebogssamling op hver dag, men i stedet en gang om måneden; mine backups fra forskellige apps er hyppigere, nogle ting dagligt og andre ting ugentligt. Det kan også være, at der er tale om datamængder, hvor man måske gerne vil vente med at synkronisere de tunge mapper, til man er på WiFi, og måske tilvælge eller fravælge bestemte WiFi-ID’er.
Se de ganske detaljerede opsætningsmuligheder herunder:
Jeg har jo tidligere talt om min forkærlighed for Baïkal, som leverer kalender- og kontaktperson-server, og den har nogle af de samme kvaliteter: Den kører upåklageligt – i baggrunden. Det er virkelig sådan en stor fornøjelse at have nogle redskaber, som nok er avancerede og velfungerende, men som lader sig integrere på en måde, hvor man ikke ser dem – men blot nyder af dem.
Som man siger hos F-Droid: This service has features you may not like. FolderSync Pro er ikke en open source-app. Det kunne man selvfølgelig ønske sig – men jeg har betalt for Pro-udgaven, og den er pengene værd. En mulighed kunne jo være at bruge synkroniseringstjenester – jeg har jo også en ownCloud-installation – men jeg kan godt lide synkroniseringsmulighederne i denne her.
Så det bliver en klar anbefaling – med små, personlige forbehold.