Den store løsning er ikke kun stor, den lille ikke så lille: Samsung S24 Ultra versus OnePlus Nord 4

Så jeg har brugt penge. I to forskellige retninger.

Jeg havde købt en OnePlus Nord 4. Kameraet var ikke alt, hvad jeg kunne ønske mig, så jeg kiggede rundt i krogene og fandt en demo-model af Samsung Galaxy S24 Ultra. Og det var egentlig min mening at afhænde den første og bruge den sidste.
Men nu er jeg faktisk kommet lidt i tvivl. Så jeg er begyndt at holde dem op mod hinanden. Og jeg er mere i tvivl, end jeg ville forvente at være, når jeg sammenligner OnePlus’ budgetmodel med Samsungs topmodel.
I alt det følgende er det værd at mærke sig: Den ene havde en indstigningspris på 3.999 kroner, den anden på 11.499 kroner. Så vi sammenligner henover det spænd. Jeg købte så OPN4 på tilbud i Giganten til 2.999 og S24U som demomodel i en stand som ny fra Proshop til 6.499. Så selv hvis vi starter dér, har den ene jo altså kostet det dobbelte.

På papiret

OnePlus Nord 4Samsung Galaxy S24 Ultra
På markedetAugust 2024Januar 2024
ProcessorQualcomm SM7675 Snapdragon 7+ Gen 3Qualcomm SM8650-AC Snapdragon 8 Gen 3
RAM12 GB (UFS 4.0)12 GB (UFS 4.0)
Skærm6,74″, max-opløsning 1240 x 2772 pixels 6,8″, max-opløsning 1440 x 3120 pixels
MaterialerGorilla Glass 5, aluminium bagpåGorilla Armor på for- og bagside
Batteri og opladning5500 mAh, 100W kablet opladning5000 mAh, 45W kablet opladning, 15W trådløs
OSAndroid 14 (OxygenOS) og 4 følgende releasesAndroid 14 (OneUI) og 7 følgende releases

Vi kan jo se en kraftigere processor på Samsung-modellen. Så den kan sparke lidt mere igennem, når der er noget krævende.
Der er en række anmeldere, som ved udgivelsen sagde “skærmen på en S24 Ultra er det bedste, man kan få på en Android-telefon – og måske på en telefon i det hele taget”. For mine mindre krævende behov kan jeg under alle omstændigheder sige, at den er bedre end OnePlus-enheden til at tilpasse sig lyset. I lysere miljøer bliver OPN4 ikke helt lys nok, når man sætter den til at finde ud af det selv.
Materialevalget giver jo nogle overvejelser – Ultra-modellen er jo glas og mere glas. Nok er den robust glas, men det er stadig glas. Beskyttelse er ret nødvendig. OnePlus-modellen har metal på det meste af bagsiden og er som sådan ret robust fra starten! Den er til gengæld også utroligt glat, så jeg har alligevel beskyttelse til den. Der er dog et forbehold om skærmbeskyttelse på S24U – mere om det senere.
Strømstyring er et kapitel for sig. S24U er jo kraftigere og kommer hurtigt op at bruge en del strøm sammenlignet med OPN4 – samtidig med at batteriet er større i OnePlus-modellen, og den oplader væsentligt hurtigere. Hvis man er vant til OnePlus, virker 45W jo komisk – det er jo helt nede i Apple-niveau. Ikke at den del gør den store forskel, når man som jeg sætter den til, når man går i seng, og hiver den fra, når man står op. Det er dog samtidig sådan, at jeg gerne går til ro med Samsung-telefonen på måske 10% og OnePlus-telefonen i nærheden af 40%. OnePlus er jo kendt for at have mere aggressiv strømstyring, og processoren er også mindre kraftig. De har de samme muligheder for at indstille opladningen, så den blivere mere balanceret, så batteriet holder længere.
I forlængelse af det, må man mene noget om lang levetid i forhold til, at Samsung-modellen kommer til at få opdateringer væsentligt længere end OnePlus-modellen. Det er et ægte godt argument – det giver den god tid (hvis batteriet ikke dødt og systems væsentligt mere krævende til den tid). OnePlus har til gengæld udover Android-versionerne også lovet, at der vil blive opdateret minimum seks år efter udgivelsen, så det er også et udmærket løfte for en budget-model.

Tager jeg de to i hånden, så virker de ikke forskellige. Men Samsung-telefonen føles VÆSENTLIGT større og kraftig i hånden. Måske for en dels vedkommende psykologi, men den fremstår sådan.

Den er tungere, men jo altså ikke SÅ meget tungere. Og ikke tung.

Lad os også lige tydeliggøre – det er ikke symbolsk: Det ER mere spark i S24 Ultra end i OP Nord 4. Her i venstre side S24U, i højre side OPN4:

Så hvor er vi?

Skarpe skud: Kameraet

Dér er et punkt, som jo altså også var grunden til købet.

Det er reelt vigtigt, og det er reelt godt:
Kameraet på Samsung-telefonen er intet mindre end imponerende. Præcisionen i et ikke-zoomet billede og skarpheden i et zoomet er helt vildt. Så lad mig sige klart og entydigt: Jeg elsker kameraet, og det er penge værd.
Kameraet på OnePlus-telefonen er ikke ringe, decideret – når lyset er godt, folk ikke hopper for meget rundt og der ikke skal zoomes for meget. Basic, robust. Der har bare været så mange situationer på det seneste – koncerter, familiearrangementer og sådan – hvor de billeder, jeg kunne tage, simpelthen ikke var gode nok.

Jeg har kun det kamera, jeg har med i lommen. Det skal give mening. Og det gør kameraet på en Samsung Ultra-telefon. Dér er den klart foran og uden sammenligning med den anden.

Men så alligevel:

Men quirks

Samsung prøver at overbevise mig, at deres AI-funktioner har værdi.
Jeg kan se, at den skærper billeder en del, og det har de gjort, lige så længe jeg har haft Samsung’er i hænderne. Men så vil de nogle magiske redigeringstricks og en masse med tekst, som jeg har nul interesse i. Det melder sig jo i mobil-systemer og er sikkert umuligt at lave en fuld exorcisme på, men jeg synes godt nok, at det bliver pushet hårdt.

Og så er der det penible spørgsmål om fingeraftrykslæseren. Samsung har en ultrasonisk fingeraftrykslæser. Hvad det så betyder. Den aflæser min finger med sonar? Anyway, den findes på en måde i to varianter:
Enten er der ingen skærmbeskyttelse på, og så virker den ekstremt effektivt, præcist og hurtigt – ellers sætter man det mindste skærmbeskyttelse på, og så bliver den ufatteligt langsom og upræcis. Jeg prøvede et panserglas, og det var helt i skoven. Nu bruger jeg en beskyttelsesfolie fra Samsung(!), og det virker elendigt. Så tager jeg OnePlus-telefonen med dens optiske fingeraftrykslæser frem, og den læser yderst præcist og hurtigt gennem beskyttelsesglasset og lukker mig ind med et lille, tydeligt feedback. Det er med andre ord milevidt bedre på den billige model end på den anden.

Nogle gange låser OnePlus-telefonen. Det er brugerfladen, der sætter sig fast – uanset om jeg bruger Nova eller Smart Launcher. Der sker ikke med Samsung-telefonen, og andre OnePlus-enheder har gjort det samme. Jeg har ikke kunnet finde ud af, om det er bestemte apps, der fremprovokerer det. Det er ikke et problem, hvis den bliver genstartet en gang imellem. Det er et sært fænomen, som kan forhindres ved at sætte systemet til at genstarte fra tid til anden, men det virker som et workaround. Et quirkaround, om man vil.

Så altså, ergo –

Så hvad er konklusionen her?
Den er: Et ægte dilemma.

Jeg har faktisk allerede skiftet et par gange, hvor jeg har taget backup af SMS og opkald og indlæst på den anden telefon, inden jeg har taget SIM-kortet over.

Hvis jeg bider æblet fra den modsatte side: Jeg er ikke skuffet over Samsung Galaxy S24 Ultra, selv om den er dyr. De ting, den kan, og langtidsperspektivet med opdateringer på talrige Android-versioner ER glimrende sammenlignet med andre med kortere ventet levetid.

Jeg tror, at dilemmaet nok snarere er et spørgsmål om, af OnePlus Nord 4 er en rigtigt god enhed. Den balancerer nogle rigtigt gode ting! Den føles hurtig i brugerfladen, forbinder hurtigt til netværk og Bluetooth, den har en seriøs RAM og lagerplads, den har en behagelig rundet form uden at blive helt Fisher-Price-agtig, og dens metal-bagside gør den så robust, at jeg ville have brugt den uden cover, hvis den ikke var poleret så glat, at jeg ville tabe den en del gange på en dag. Prøvet og konstateret. Du har sikkert en telefon med cover på. Men mærk, hvor tynd sådan én er uden det. Det er helt utroligt.

Samsung-telefonens meget kantede design elsker jeg! På en eller anden måde stak en brutalist-arkitekt hovedet ind på det helt rigtige tidspunkt og gav nogle tips. Med S25-versionen rundede de hjørnerne, men denne model har nogle gammel-ThinkPad-agtige hjørner, som tydeligt ryster på hovedet af iPhonens barnets-første-telefon-design.

Konklusion II, denne gang rigtigt, måske

Okay, jeg narrer nok ikke nogen: Jeg er oprigtigt i tvivl om, hvad der passer bedst til mig.

Samsung-modellen har en erhvervsagtig stil, men glimrer for alvor med sit kamera, som for mig alene er et privat behov. Den anden er SÅ behagelig at bruge – sådan, fritidsagtigt. Det føles som at have en hverdags- og en sommerhus-telefon.

Jeg kommer til at bruge Samsung-modellen til hverdag indtil videre. Måske vinder den, men den vinder ikke med de længder, som prisforskellen lægger op til. Er den dobbelt så god? Ikke rigtigt. Tre gange så god? Nej. Ville jeg have givet fuld pris for den? Absolut ikke.

Vi er i en tid, hvor der simpelthen er et udbud, der er imponerende i Android-universet – over hele spændet. Selv billige telefoner har en stor, skarp skærm, forbindelser som mobilnetværk, wi-fi og Bluetooth virker fint, og vi skal et stykke tilbage for at finde noget, der ikke understøtter 5G. Man kan få nye, respektable enheder ned til en lav pris. Det bliver selvfølgelig også stadig mere nødvendigt, givet MitID, netbanker, selvbetjeningsløsninger til alt muligt og så videre.

Så min konklusion er, at man skal tænke på det som specialiserede mod generelle behov. Jeg har nu et imponerende kamera, og fordi det er mekanikken i det og ikke bare softwaren, så bliver det ved med at kunne noget. Men hvis det ikke var fordi jeg ville det på den måde, så ville det have været en ganske dårlig forretning! For det er reelt det eneste, der får flagskibet til at vinde sejladsen med min forbrugsprofil. Jeg bliver nødt til at konkludere, at det for den generelle brug er svært at anbefale at bruge mere end 3000 kroner på en Android-enhed, når man ser, hvad Nothing, Motorola, Honor, Xiaomig og selv Samsungs A-serie og Googles Pixel 9a kan skaffes til.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *